“Ingrijpende jeugdervaringen en gezondheidsproblemen. Het helen van de langetermijneffecten van adverse childhood experiences (ACE’s).”
Nadine Burke heeft een goed leesbaar boek geschreven over hoe groot de impact van ingrijpende jeugdervaringen op het leven kan zijn. Ze is kinderarts en heeft zich decennialang bezig gehouden met onderzoek naar de gezondheid van kinderen.
Burke Harris: “Alle ingrijpende jeugdervaringen – van verlies en scheiding tot misbruik en verwaarlozing – kunnen een blijvend effect hebben op de gezondheid. Deze ervaringen kunnen veranderingen veroorzaken in ons biologisch systeem, onze reactie op stress en onze vatbaarheid voor ziekte. En dat is niet iets wat alleen in oorlogsgebieden of extreme armoede gebeurt. Twee op de drie mensen hebben minstens een zo’n ervaring opgedaan.”
Op een gegeven moment ontdekte het team van kinderarts Harris dat het positieve effect bij hun patiëntjes groot was als ze zich gingen richten op: regelmatig bewegen, gezonde voeding, voldoende slaap, geïntegreerde geestelijke gezondheidszorg en gezonde relaties. Daarnaast ontdekte Harris tijdens onderzoek met controlegroepen, de positieve effecten van meditatie. Ze zag dat meditatie het rust- en verteersysteem (het parasympatische zenuwstelsel) activeert. Een rustigere, gezondere geest lijkt een goed beginpunt om de effecten van toxische stress om te keren.